ADIYAMAN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Anıtlar

ADIYAMAN

Anıtlar

 

Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı) Milli Parkın güneybatısında Adıyaman-Kahta girişinde bulunan, Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır. Doğu, batı ve güney yönlerde dörder sütun varken günümüze doğuda iki, batıda ve güneyde birer sütun kalmıştır. Doğu sütun üstünde aslan ve kartal heykel kalıntıları, batıdaki sütunun üstünde tokalaşma steli, yerde aslan heykel parçası vardır. Nemrut Dağı giriş noktası olarak belirlenen Karakuş Tümülüsü, Milli Park içersindedir.

 

 

 

 

Sofraz Tümülüsleri (Büyük Tümülüs) :
İl merkezine 45 km. mesafede bulunan Besni ilçesine 13 km. uzaklıkta olan Üçgöz (Sofraz) beldesindedir. 15 m. Yüksekliğinde olan mezarın üzeri moloz dolgu ve toprakla örtülüdür.
Mezar kesme taştan yapılmış olup uzun bir mezar girişinden sonra tonuzlu bir mezar odası bulunmaktadır. Bu mezar odasının içinde ise  iki adet lahit mezar bulunmaktadır. 

Sofras Tümülüsleri (Küçük Tümülüs) 

Küçük Tümülüs 10 metre yüksekliğinde olan uzun bi mezar girişinden sonra ana kayaya oyularak yapılmış üç mezar odası ve buna bağlı olarak düzgün kesme taştan yapılmış tonuzlu bir mezar odalarında lahitler  bulunmaktır.

Sesönk (Dikilitaş)
Besni ilçesinin 33 km. güneydoğusunda, Kızıldağ üzerinde Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından inşa edilen anıt mezar, her biri yaklaşık 10 metre yükseklikte üç çift sütunla çevrelenmiştir. Sütunları üzerinde kadın, erkek ve aslan kabartmaları bulunmaktadır.

 

 

 

Karadağ Tümülüsü Adıyaman'a 5 km. mesafede, Karadağ eteğindedir, 2 bölümden oluşan bir kaya mezarı vardır.

 

 

 

Beştepeler Adıyaman'a 25 km. mesafedeki Ilıcak Köyü sınırları içindedir. Yığma taşlardan yapılmış 6 adet tümülüs mezar bulunmaktadır. Mezarların, Kommagene Kraliyet ailesine ait soylu kişiler için yapıldığı tahmin edilmektedir.

 

 

 

Malpınarı Kaya Yazıtı Adıyaman'a yaklaşık 35 km. uzaklıkta Malpınar mezrasında doğal kaya üzerine oyulmuş Hiyeroglif bir kitabe ve kayalara yapılmış yerleşim birimleri Geç Hitit dönemine aittir.